Nederlands

Bepaalde en Onbepaalde Lidwoorden.

Frances onderstreept in deze video het belang van het juiste gebruik van lidwoorden! (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Bepaalde en Onbepaalde Lidwoorden.Bepaalde en onbepaalde lidwoorden.

 

Waarover gaat deze video ivm bepaalde en onbepaalde lidwoorden?

In deze video verdiept Frances zich in de woordsoort 'lidwoorden'. Waarom zijn ze van belang en wat is het onderscheid tussen bepaalde en onbepaalde lidwoorden? Frances leert je alles over bepaalde en onbepaalde lidwoorden aan de hand van enkele voorbeelden en oefeningen. 

 

Wat is het verschil tussen bepaalde en onbepaalde lidwoorden?

Lidwoorden horen altijd bij een zelfstandig naamwoord.

Onbepaalde lidwoorden: er is er maar 1 namelijk EEN. Hier weten we niet over welk bepaald voorwerp, begrip of persoon het gaat. Bv: "Een kind is kwetsbaar". We weten niet over welk kind het gaat.

Er zijn echter wel 2 bepaalde lidwoorden: DE en HET. Deze verwijzen wel naar een bepaald voorwerp, begrip of persoon. Bv: "Het kind is kwetsbaar". Het gaat hier over een bepaald kind in het bijzonder.

"Het" is altijd onzijdig. Dit betekent dat het zelfstandig naamwoord waar het bij staat geen geslacht heeft. Bijvoorbeeld: "Het kind heet Thomas. Het is braaf". "De" heeft wel een geslacht, bijvoorbeeld: "De jongen heet Thomas. Hij is braaf". Hij is mannelijk, het zelfstandig naamwoord 'jongen' is dus mannelijk. Verkleindwoordjes zijn altijd onzijdig, voor meervouden gebruiken we altijd 'DE'. 

 

Voor wie is deze video over bepaalde en onbepaalde lidwoorden bestemd? 

Deze lesvideo is bestemd voor leerlingen Nederlands van de tweede graad in het ASO, BSO, TSO en KSO. Dit onderwerp valt onder de categorie grammatica, woordleer bij het vak Nederlands. Frances legt je aan de hand van enkele voorbeelden de theorie uit, zodat je die correct kan toepassen in oefeningen. 

 

Over de leerkracht die je bepaalde en onbepaalde lidwoorden uitlegt.

Frances is een gediplomeerd licentiaat Nederlands - Spaans. Niet alleen is ze een leerkrachte, ze is ook nog eens een erg actieve promotor van Nederlandse en Franse taal- en letterkunde! Met haar onberispelijke uitspraak wil ze haar leerlingen vlekkeloos Engels aanleren, zowel op vlak van uitspraak als grammatica! Zoals we in het Engels zouden zeggen: Frances is AWESOME!

 

Over WeZooz Academy

WeZooz Academy is een online leerplatform met lesvideo’s, oefeningen en toetsen voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met WeZooz Academy ben je perfect in staat om het beste uit jezelf te halen en dat op een leuke manier. LOL = Learning On-Line! Klik op gratis proberen om meer lesvideo’s te bekijken en onze oefeningen te proberen.

 

Zijn er nog video's over woordsoorten?

Wil je meer weten over telwoorden, bekijk dan zeker en vast ook deze video.


De onbepaalde een grammatica nederlands lidwoord mannelijk vrouwelijk het bepaalde lidwoorden onzijdig bepaaldheid woordsoort woordsoorten spraakkunst taalbeschouwing woordleer


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!