Chemie

Samengestelde stoffen: zuren en basen

Jacotte legt twee van de vier stofklassen uit: zuren en basen. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Samengestelde stoffen: zuren en basensamengestelde stoffen: zuren en basen

De samengestelde stoffen delen we op in vier stofklassen: oxiden, zouten, zuren en basen. In een andere lesvideo legt Jacotte de oxiden en zouten uit. Hier, in deze lesvideo, komen de de twee andere stofklassen, zuren en basen, aan bod. Zij behoren tot de anorganische stofklassen. Jacotte legt elke stofklasse uitgebreid uit met voorbeelden. Na de uitleg zijn er ook oefeningen in de lesvideo. Deze leerstof behoort tot de tweede graad chemie.  

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. de zuren en basen? 

Jacotte heeft het in deze lesvideo over zuren en basen. Dit zijn twee van de vier stofklassen van de samengestelde stoffen. Naast de zuren en basen zijn er ook nog de oxiden en de zouten. 

Samengestelde stoffen: zuren.

Een zuur ontstaat door één of meerdere waterstofatomen en een zuurrest. De naamgeving van een zuur is als volgt: 'waterstof' gevolgd door de naam van de zuurrest. Bij meerdere waterstofatomen voegen we een prefix toe. Bijvoorbeeld: H2CO -> de benaming hier is diwaterstofcarbonaat. Dit komt omdat er twee waterstofatomen zijn. Een bekend voorbeeld van een zuur is HCl. Dit is beter bekend als waterstofchloride oftewel maagzuur. 

Samengestelde: basen. 

De andere stofklasse van de samengestelde stoffen in deze lesvideo zijn de basen. Een base bestaat uit een metaal en een of meerdere hydroxide-ionen.  Een hydroxide-ion bestaat dan weer uit een zuurstof- en een waterstofatoom. De naam van een base schrijven we als volgt: de naam van het metaal gevolgd door 'hydroxide'. 'OH' staat voor hydroxide. Afhankelijk van het aantal atomen schrijven we een prefix. Bijvoorbeeld: Mg(OH)2 schrijven we voluit als magnesiumdihydroxide. 

Welke prefixen zijn er?

Hier vind je een overzicht van de prefixen tot tien. We gebruiken dit pas vanaf twee: 

Twee: di
Drie: tri
Vier: tetra
Vijf: penta
Zes: hexa
Zeven: hepta
Acht: octa
Negen: nona
Tien: deca

Zijn er nog lesvideo's over anorganische stofklassen? 

Ja! In een andere lesvideo heeft Jacotte het over de reacties van anorganische stoffen. Bekijk zeker ook het lestraject over anorganische stofklassen. Daar vind je naast de lesvideo's over de samengestelde stoffen ook oefeningen op de leerstof. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles. 

 


stoffen samengestelde chemie zuren basen anorganische stofklassen jacotte


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!