Biologie

Geleiden van Prikkels!

Silke verklaart in deze video hoe receptoren en effectoren met elkaar verbonden zijn. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Geleiden van Prikkels!Geleiden van prikkels: het zenuwstelsel en het hormonaal stelsel.

 

Waarover gaat deze video ivm prikkels?

In deze video legt Silke uit hoe het zenuwstelsel en het hormonaal stelsel ervoor zorgen dat prikkels de weg afleggen van zintuig naar spier of klier.

 

Hoe gebeurt het geleiden van prikkels?

Prikkels worden ontvangen door onze zintuigen of receptoren en er wordt op gereageerd door de effectoren (spieren of klieren). Hoe die prikkels dan van het zintuig de effector bereiken, gebeurt aan de hand van het zenuwstelsel of het hormonaal stelsel. Als je een bal ziet aankomen (zintuig of receptor is het oog) zorgt ons zenuwstelsel ervoor dat die prikkel wordt omgezet in een impuls die via een zenuw wordt doorgegeven aan de effector (bijvoorbeeld onze handen die een beweging maken om de bal te vangen).

Wanneer je bang bent in het donker (receptor zijn de ogen die donker zien), gaat ons hormonaal stelsel de prikkel omzetten in stoffen die een verandering in ons lichaam teweeg brengen (bv. onze zweetklieren gaan angstzweet afscheiden). 

 

Zijn er nog video's over prikkels?

Wil je meer weten over prikkels, bekijk dan zeker en vast ook deze video.


stelsel stoffen biologie verbinding prikkels receptor effector ontvangen registreren reageren zenuwstelsel hormonaal receptoren effectoren impulsen zenuwen


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!