Biologie

Wat is geluid?

Hoe ontstaat geluid en welke eigenschappen bezit het? Silke vertelt er je in deze video alles over. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Wat is geluid?Biologie: geluid.

 

Waarover gaat deze video ivm geluid?

In deze video biologie heeft Silke het over geluid: hoe het ontstaat en welke eigenschappen het heeft.

 

Hoe ontstaat geluid en welke eigenschappen heeft het?

Geluid ontstaat door het trillen van een voorwerp dat we de geluidsbron noemen. Het voorwerp geeft geluidsgolven door via de lucht (een gasvormige stof), via een vloeistof (bv. water) of via een vaste stof (bv. de grond). Dit noemen we de middenstof.

Geluid heeft 2 eigenschappen. Een eerste is de toonhoogte of frequentie. Deze wordt uitgedrukt in Hertz (Hz) en kan hoog of laag klinken. Het geluidsspectrum van de mens start ongeveer bij 20 Hz en kan oplopen tot 20 000 Hz. Sommige dieren kunnen hogere en andere dieren lagere tonen dan de mens horen.

Een tweede eigenschap is de geluidssterkte of geluidsintensiteit. Deze kan hard of zacht zijn en wordt uitgedrukt in decibel (dB). Wie regelmatig aan een geluidsintensiteit van meer dan 85 dB wordt blootgesteld, kan ernstige gehoorschade oplopen. Het dragen van oordopjes is dan ook sterk aangeraden.

 

Zijn er nog video's over horen?

Wil je meer video's bekijken over het gehoor, bekijk dan zeker en vast ook de video's  over de bouw en de werking van het oor. 


hoog frequentie wat biologie trillen toonhoogte hertz decibel laag gehoorschade tonen geluid gehoor geluidsbron middenstof Hz geluidsspectrum geluidssterkte intensiteit dB


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!