Aardrijkskunde

Het Demografisch Transitiemodel en de Bevolkingsgroei in de wereld.

In deze video legt Niek de groei van de bevolking op bepaalde plaatsen in de wereld op een bepaald moment in de tijd uit a.d.h.v. het transitiemodel. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Het Demografisch Transitiemodel en de Bevolkingsgroei in de wereld.Het demografisch transitiemodel en de bevolkingsgroei.

 

Waarover gaat deze video ivm de bevolkingsgroei?

In deze video vertelt Niek je hoe het demografisch transitiemodel eruit ziet en wat bevolkingsgroei hiermee te maken heeft.

 

Hoe ziet het demografisch transitiemodel eruit?

Om het demografisch transitiemodel te begrijpen, moet je eerst en vooral de woorden "transitie" en "demografisch" begrijpen. Het eerste betekent 'overgang'. Het 2de 'beschrijving van de bevolking'. Het demografische transitiemodel is dus een model dat de bevolking situeert bij de overgang van een agrarische (traditionele) naar een geïndustrialiseerde (moderne) maatschappij.

Een eerste fase is de pretransitiefase. Pre betekent voor en dus voor de overgang. Tijdens deze fase liggen het geboorte- en het sterftecijfer allebei erg hoog en zijn ze bovendien ongeveer gelijk. Dit betekent dat er geen bevolkingsgroei is. Tijdens de 2de of de transitiefase daalt het sterftecijfer (door betere voeding, betere geneesmiddelen, betere hygiëne, ...), maar het geboortecijfer blijft hoog. Hierdoor krijg je een explosie van de bevolking en dus een bevolkingsgroei. Pas na een tijdje daalt toch het geboortecijfer tijdens deze transitiefase. In de 3de en laatste fase of posttransitiefase houdt de groei op en stagneert de bevolking terug. geboorte- en sterftecijfer zijn opnieuw ongeveer gelijk. Het westen bevond zich in de transitiefase tussen 1850 en 1950 en bevindt zich nu in de posttransitiefase. De 3de wereld zit momenteel in de transitiefase, vandaar de blijvende bevolkingsgroei in de wereld die ondertussen uit meer dan 7 miljard mensen bestaat. 

 

Zijn er nog video's over aardrijkskunde?

Wil je meer video's over aardrijkskunde bekijken, check dan zeker en vast de andere filmpjes op deze website.


bevolking fase wereld aardrijkskunde demografisch transitiemodel bevolkingsgroei overgang pretransitie posttransitie agrarisch geïndustrialiseerd geboorte sterfte model


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!