Wiskunde

Het midden van een lijnstuk

Bart toont je in deze video hoe je het midden van een lijnstuk zoekt. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Het midden van een lijnstukHet midden van een lijnstuk. Hoe bepaal je dat nu precies en welke werkwijzen zijn er? Dat legt Bart je uit in deze lesvideo. 

Waarover gaat deze video i.v.m. lijnstukken?

Bart werkt in Antwerpen en zijn vriendin in Brussel. Ze willen een huis kopen in een gemeente dat exact tussen Brussel en Antwerpen ligt. Om die gemeente te achterhalen gaat Bart een lijnstuk tekenen van Antwerpen naar Brussel. Dan gaat hij daar het midden van bepalen. Maar hoe bepaal je het midden van een lijnstuk? In deze lesvideo vertelt Bart hoe je dat doet. Er zijn twee manieren om dit te bepalen. Deze lesvideo is onderdeel van vlakke meetkunde

Hoe bepaal je het midden van een lijnstuk?

De eerste manier om het midden van een lijnstuk te bepalen is met een meetlat of geodriehoek. Je meet het lijnstuk en bepaalt zo het midden. Bijvoorbeeld: Bij een lijnstuk van 40 cm is het midden 20 cm. 

Hoe bereken je het midden van een lijnstuk zonder meetlat?

Hoe moet je het midden van een lijnstuk bepalen als je geen meetlat hebt? 

Dan ga je met je passer in 1 van de grenspunten staan. Je maakt je passeropening iets groter dan de helft en zet een boogje aan de 2 kanten van het lijnstuk. Je doet net hetzelfde met dezelfde passergrootte vanuit het ander grenspunt. Je ziet dan dat aan de twee kanten van het lijnstuk die boogjes elkaar snijden. Als je dan de snijpunten met elkaar verbindt, krijg je het middelpunt van het lijnstuk vanzelf.

Zijn er nog video's i.v.m. vlakke meetkunde?

Begrijp je het nog niet helemaal of ben je op zoek naar oefeningen over dit onderwerp? In dit lestraject kan je naast de lesvideo ook een oefening maken. Wil je meer video's bekijken over vlakke meetkunde, check dan zeker en vast ook deze video


geodriehoek tekenen passer lijnstukken middens van


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!