Wiskunde

Congruentiekenmerk bij driehoeken - HZH (ZHH)

Bart legt in deze lesvideo 1 van de 4 congruentiekenmerken uit. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Congruentiekenmerk bij driehoeken - HZH (ZHH)Congruentiekenmerk HZH of ZHH.

In het lestraject “congruentiekenmerken” legt Bart vier congruentiekenmerken uit. Eén van deze vier is het congruentiekenmerk HZH of ZHH. Voluit betekent dit hoek-zijde-hoek of zijde-hoek-hoek. Deze benamingen komen op hetzelfde neer, maar toch is er een verschil. Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de eerste graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. het congruentiekenmerk HZH of ZHH?

In deze lesvideo verdiept Bart zich in het congruentiekenmerk HZH of ZHH van driehoeken. Bart geeft naast de theorie ook nog het bewijs a.d.h.v. een oefening.

Wat betekent het congruentiekenmerk HZH of ZHH?

Congruente figuren zijn altijd gelijk. Bij driehoeken betekent congruentie dat de drie paar zijden even lang zijn en de drie paar hoeken even groot.  

Toch hoef je niet alle hoeken en zijden te kennen om te weten of twee driehoeken congruent zijn. Als je weet dat er twee paar hoeken even groot zijn en één paar zijde even lang, dan zijn de twee driehoeken congruent. Dit noemen we congruentiekenmerk HZH of ZHH.

Er is wel een verschil tussen congruentiekenmerk HZH of ZHH. Bij het congruentiekenmerk HZH zijn de twee paar hoeken aanliggende hoeken. Dit is niet het geval bij het congruentiekenmerk ZHH. Bekijk de lesvideo voor de volledige uitleg.  

Als twee paar hoeken van twee driehoeken gelijk zijn, dan is sowieso de derde hoek ook gelijk. Als je een oefening krijgt, moet je een bewijs kunnen opstellen zoals Bart dat doet in de lesvideo.

Zijn er nog lesvideo's over congruentiekenmerken?

Wil je nog één of meerdere congruentiekenmerken leren kennen? In het lestraject "congruentiekenmerken" vind je een mooi overzicht terug. Naast de lesvideo’s kan je ook oefeningen maken op elk congruentiekenmerk. In deze lesvideo legt Bart het congruentiekenmerk ZZ90° uit. Voor een volledig overzicht van congruentie en gelijkvormigheid kan je hier terecht. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.

 

 


bart driehoek hoek congruent driehoeken zijde congruentiekenmerk congruentiekenmerken hoek zijde hoek congruentiekenmerken bij driehoeken gemeenschappelijke zijde ZHH HZH HHZ zijde hoek hoek


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!