Wiskunde

Congruentie

Bart legt je in deze lesvideo congruentie uit. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

CongruentieCongruentie. Het klinkt als een moeilijk woord, maar dat is het allesbehalve. Bart legt je in deze lesvideo haarfijn uit wat congruentie precies betekent. Wanneer kan je zeggen dat twee figuren congruent zijn. Welke voorwaarden zijn hieraan verbonden. Allemaal vragen waar Bart op gaat antwoorden. Deze leerstof is onderdeel van congruentie en gelijkvormigheid van meetkunde van de eerste graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. congruentie?

In deze lesvideo vertelt Bart je alles over het begrip congruentie. Hij bewijst dit aan de hand van enkele voorbeelden. Met driehoeken en trapeziums gaat hij aantonen hoe deze congruent kunnen zijn. Elke figuur kan trouwens congruent zijn. Dat is alvast belangrijk om te weten!

Wanneer zijn twee figuren congruent?

Twee figuren zijn congruent wanneer de overeenkomstige zijden even lang zijn en de overeenkomstige hoeken even groot. Moet je daarom gaan bewijzen dat alle overeenkomstige zijden even lang en alle hoeken even groot zijn? Nee dat is niet nodig.

Dit is wel afhankelijk van het congruentiekenmerk. Dan hoef je maar een bepaald aantal overeenkomstige zijden of overeenkomstige hoeken te bewijzen. Is dat geen besparing van werk en tijd? In dit lestraject vind je een overzicht van de congruentiekenmerken. Het is belangrijk dat je de verschillende congruentiekenmerken goed van elkaar kan onderscheiden. Anders ga je ze door elkaar halen.

Het teken voor congruentie is een gelijkheidsteken met een golfje erop. Het is belangrijk dat je dit altijd juist neerschrijft. Leerkrachten trekken hier onverbiddelijk punten voor af. Zou toch sneu zijn niet?

Zijn er nog lesvideo's over congruentie?

Nu weet je wat congruentie is. Als je hier nog een oefening op wilt maken, klik dan op dit lestraject. Heb je dit onder de knie? Dan is het tijd voor de volgende stap: congruentiekenmerken bij driehoeken. In deze lesvideo legt Bart het congruentiekenmerk ZHZ uit. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.

 


trapezium congruentie congruente figuren driehoeken spiegelingen congruente voorwerpen transformaties verschuivingen draaiingen congruentieteken overeenkomsten


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!