Wiskunde

Machten met rationale grondtallen en gehele exponenten berekenen - negatieve exponent positief maken!

Liesbeth bekijkt in deze lesvideo alles positief, ook de negatieve exponenten. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Machten met rationale grondtallen en gehele exponenten berekenen - negatieve exponent positief maken!In deze lesvideo gaat Liesbeth een negatieve exponent positief maken. Heb je daar een uitgebreide formule voor nodig? Helemaal niet! Nu ben je toch benieuwd hoe dat moet, niet? Start dan de lesvideo. Deze leerstof behoort tot machten en vierkantswortels van getallenleer

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. een negatieve exponent positief maken?

In deze lesvideo legt Liesbeth de 3 rekenregels uit om een negatieve exponent positief te maken. Ze doet dit aan de hand van vier voorbeelden. Daarnaast komt ook de algemene formule aan bod. Zo mag je gerust zijn dat de leerstof glashelder zal worden uitgelegd. 

Hoe kan je een negatieve exponent positief maken?

De basisregel om een negatieve exponent positief te maken, is eigenlijk dat je het grondtal moet omdraaien en verheffen tot de macht. Als je een grondtal tot de -1de hebt, maak je eerst een breuk van dat grondtal door 1 in de noemer te schrijven en dan draai je de breuk  om en verhef je die tot 1, dus kan je die 1 eigenlijk gewoon weglaten. Heb je een grondtal met een ander negatieve exponent, maak er dan opnieuw een breuk van en verhef die tot de macht.

Een breuk met een negatieve exponent draai je simpelweg om en verhef je tot de positieve macht. Opgelet, een toestandsteken heeft niets te maken met een negatieve exponent en blijft dus gewoon behouden.

Op die manier maak je een negatieve exponent positief. Helemaal niet moeilijk toch? 

Zijn er nog lesvideo's over machten met rationale grondtallen en gehele exponenten?

Zelf ook nog graag een oefening maken op het positief maken van een negatieve exponent? Die vind je terug in dit lestraject. Wil je nog lesvideo's bekijken over machten met rationale grondtallen en gehele exponenten, check dan ook deze lesvideo over een macht tot een macht verheffen. Bij WeZooz Academy zit je op de juiste plek voor online bijles. 


negatief exponenten verheffen machtsverheffing oplossen stappenplan negatieve grondtal omgekeerde tot de omdraaien macht uitrekenen


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!