Natuurwetenschappen

Warmtetransport

Elias legt in deze lesvideo warmtetransport uit.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

WarmtetransportWarmtetransport

Met je handen kan je de warmte van een kaars voelen. Maar hoe kan dit nu eigenlijk? Als we het hebben over warmte en warmtetransport dan moeten we het ook hebben over het deeltjesmodel. Elias gaat hier kijken naar het deeltjesmodel van een vaste, vloeibare en gasvormige stof. Deze leerstof is onderdeel van natuurwetenschappen.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. warmtetransport?

In deze lesvideo maak je kennis met warmtetransport. Wat is temperatuur? Wat is warmte/warmtetransport? Wat is het deeltjesmodel van de verschillende aggregatietoestanden?

Wat is warmtetransport?

Het deeltjesmodel is verschillend per aggregatietoestand. Bekijk de lesvideo voor de volledige uitleg. Hier krijg je een kort overzicht.

De deeltjes in een vaste stof trillen ten opzichte van elkaar. Hier liggen de deeltjes dicht en gestructureerd tegen elkaar.

De deeltjes in een vloeibare stof rollen ten opzichte van elkaar. De deeltjes liggen iets verder uit elkaar en hebben een grotere bewegingsenergie.

De deeltjes in een gasvormige stof hebben een heel hoge snelheid. Ze liggen ver uit elkaar en botsen tegen de wanden en elkaar.

Temperatuur = maat voor gemiddelde bewegingsenergie (=snelheid) van deeltjes.

Deeltjes hebben altijd een hoeveelheid bewegingsenergie.

Warmte = warmtetransport = energie-uitwisseling van hoge naar lage temperatuur. Dit stopt wanneer de 2 objecten op dezelfde tempratuur zijn gekomen.

Zijn er nog lesvideo's over warmtetransport?

In een andere lesvideo legt Elias de verschillende soorten warmtetransport uit. WeZooz Academy, haal het beste uit jezelf.


eerste graad fysica natuurwetenschappen warmtetransport


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!