Natuurwetenschappen

Samenstelling van Voedsel: Voedingsstoffen!

In deze video gaat Natacha op zoek naar verschillende voedingsbestanddelen in verschillende voedingsmiddelen. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Samenstelling van Voedsel: Voedingsstoffen!Samenstelling van voedsel: voedingsstoffen.

 

Waarover gaat deze video over voeding?

In deze video vertelt Natacha je a.d.h.v. enkele proefjes uit welke voedingsstoffen ons voedsel is opgebouwd. M.a.w. wat de samenstelling van voeding precies is.

 

Waaruit bestaat ons voedsel?

Voedsel of voedingsmiddelen bestaan uit verschillende voedingsstoffen of voedingsbestanddelen. We kunnen die opsporen met behulp van herkenningsmiddelen of indicatoren. In deze video doet Natacha een aantal proefjes om die samenstelling te onderzoeken.

Zo kan je met een kobaltchloridepapiertje water opsporen. Is er water aanwezig, dan zal het papiertje van blauw naar roze verkleuren. Om glucose op te sporen gebruikt ze clinistix of diastix. Een clinistix is roze en kleurt paars in aanwezigheid van glucose. Een diastix gaat van appelblauwzeegroen naar bruin. Een albustix is dan weer geel en gaat op zoek naar eiwitten. Zijn die er, dan kleurt de albustix groen.

Lugol of een di-joodoplossing spoort zetmeel op. Is die aanwezig, dan kleurt de di-joodoplossing bijna zwart. De vetplekproef tenslotte kan iedereen thuis doen. Als je papier over een voedingsmiddel legt en het wordt doorschijnend, dan zijn er vetten aanwezig.

 

Zijn er nog video's over voedingsstoffen?

Wil je meer weten over voedingsstoffen, check dan zeker en vast ook deze video over de functies van voedsel.


water natuurwetenschappen biologie eiwitten vetten zetmeel voedingsstoffen samenstelling voedsel voedingsmiddelen herkenningsmiddelen indicatoren glucose


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!