Natuurwetenschappen

De Organen van het Spijsverteringsstelsel!

In deze video zoomt Natacha in op de delen van ons lichaam die van belang zijn tijdens de vertering van voedsel. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

De Organen van het Spijsverteringsstelsel!De organen van het spijsverteringsstelsel.

 

Waarover gaat deze video ivm vertering?

In deze video vertelt Natacha je welke organen een belangrijke rol spelen bij het spijsverteringsstelsel.

 

Welke delen in ons lichaam zijn van belang tijdens de vertering?

Vertering of spijsvertering is de weg die voedsel aflegt doorheen ons lichaam. Deze voedingsmiddelen worden almaar kleiner en kleiner gemaakt om uiteindelijk te resulteren in de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Het spijsverteringsstelsel zijn alle organen in ons lichaam die van belang zijn tijdens dit proces. 

Het voedsel komt binnen in onze mond waar de tanden het fijn malen. Dit proces noemen we de mechanische vertering. Onze tong verplaatst het voedsel dan weer van links naar rechts en omgekeerd. Het voedsel gaat verder door de slokdarm d.m.v. de persitaltische (knijp)beweging naar de maag. De strotklep en de huig zorgen ervoor dat voedsel niet in onze luchtpijp of onze neus terecht komt.

De maag kneedt het voedsel verder en voegt er maagsap aan toe. In de twaalfvingerige darm dan worden alvleessap en galsap toegevoegd. Het eerste is afkomstig uit de alvleesklier, het tweede uit de lever, maar het wordt wel opgeslagen in de galblaas. In de dunne darm wordt nog darmsap toegevoegd. Van daaruit gaat overtollig voedsel dat niet verteerd raakt verder naar de blinde darm waar ook onze appendix gelegen is. Daarna wordt water ontrokken in de dikke darm. Als dit proces niet goed marcheert, spreken we van diarree. Tenslotte komen deze overtollige voedselresten via de endeldarm en de aars terug naar buiten. 

 

Zijn er nog video's over de vertering?

Wil je meer weten over het spijsverteringsstelsel, check dan zeker en vast ook deze video.


natuurwetenschappen biologie organen mond strotklep huig voedsel vertering spijsvertering spijsverteringsstelsel slokdarm mechanische maag darm voedingsmiddel voedingsstof appendix aars


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!