Natuurwetenschappen

Abiotische Factoren in het Bos!

Geert zoomt in deze video in op de verschillende abiotische factoren zoals licht, water, wind, bodem en temperatuur. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Abiotische Factoren in het Bos!Abiotische factoren in het bos.

 

Waarover gaat deze video ivm abiotische factoren in het bos?

In deze video over het bos geeft Geert je ter plekke een uitgebreide uitleg over de verschillende abiotische factoren. In een bos heb je zowel biotische als abiotische factoren. Geert toont je in het bos hoe je deze factoren kan zien of terugvinden. Het is nodig om dit onderscheid te maken om te weten welke invloeden niet-levend en welke factoren door levende organismen. Op die manier kunnen we een biotoop goed analyseren. 

 

Welke abiotische factoren vind je terug in het bos?

Abiotische factoren zijn alle invloeden van niet-levende (is niet gelijk aan dode!) factoren uitgeoefend op hun omgeving. We maken een onderscheid tussen licht, water/vochtigheid, wind, bodem en temperatuur.

 

Voor de factor licht moeten we vooral denken aan fotosynthese. Bij de fotosynthese wordt licht omgezet in voedingsstoffen voor de plant door de bladgroenkorrels.

Water en vochtigheid is dan weer af te leiden van het grondwater. Grondwater en vochtigheid van regen voeden bomen en planten. Het bos heeft een humus-laagje dat het vocht extra lang vasthoudt en de bodem voedt. 

Temperatuur is hoe warm of koud het is. Temperatuur bepaalt mee het uitzicht van de planten in de verschillende seizoenen en verandert ook het bos aanzienlijk.

Ook de bodem bevat voedingsstoffen en de wind breekt het feit dat bomen minder snel gaan breken/bevriezen. Dit bepaalt mee de temperatuur in een bos

 

Deze factoren vormen samen enkele voorbeelden van abiotische factoren in het bos. In een andere video kan je meer ontdekken over de biotische factoren in het bos! 

 

Voor wie is deze video ivm abiotische factoren in het bos bestemd? 

Deze lesvideo is bestemd voor leerlingen Natuurwetenschappen van de eerste graad in het ASO, BSO, TSO en KSO. Dit onderwerp valt onder de categorie biotoopstudies bij het vak Natuurwetenschappen. Dit filmpje werd opgenomen op locatie en is een leuke aanvulling voor leerkrachten die het bos in beeld willen brengen. 

 

Over de leerkracht die je abiotische factoren in het bos uitlegt.

Geert is een professionele Bachelor in de Aardrijkskunde, Biologie en Fysica. Dat betekent dat hij de ideale vakexpert is voor alles wat met atlassen, organismen en krachten te maken heeft! En nog veel meer dan dat! Geert kan je altijd terugvinden terwijl hij enthousiast les geeft aan het Githo Nijlen. Een onvergetelijke ervaring voor zijn leerlingen, daar zijn we zeker van. Kortweg: Geert is AWESOME!

 

Over WeZooz Academy

WeZooz Academy is een online leerplatform met lesvideo’s, oefeningen en toetsen voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met WeZooz Academy ben je perfect in staat om het beste uit jezelf te halen en dat op een leuke manier. LOL = Learning On-Line! Klik op gratis proberen om meer lesvideo’s te bekijken en onze oefeningen te proberen.

Zijn er nog video's over het bos?

Wil je meer video's bekijken over het bos, check dan zeker en vast ook deze video over de biotische factoren in het bos


factoren water temperatuur licht wind biologie biotisch abiotisch invloed bos omgeving bodem voedingsstoffen fotosynthese abiotische niet-levende


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!