Frans

Les pronoms relatifs "ce qui" et "ce que".

Dries legt in deze lesvideo les pronoms relatifs "ce qui" en "ce que" uit. (eerste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Les pronoms relatifs "ce qui" et "ce que".Les pronoms relatifs "ce que" et "ce qui". 

In deze lesvideo gaat Dries dieper in op les pronoms relatifs "ce que" en "ce qui". In een andere lesvideo heeft Dries het over de les pronoms relatifs "qui" en "que". Nu gaat hij dus een stapje verder. We raden aan om de lesvideo met de leerstof over "qui" en "que", mocht dat nog niet duidelijk zijn, eerst te bekijken. Probeer zeker ook de bijhorende oefeningen. Die vind je terug in de het lestraject "les pronoms relatifs "qui" et "que". Deze leerstof is onderdeel van pronoms van grammaire eerste graad Frans

Wat leer je in deze lesvideo i.v.m. les pronoms relatifs? 

Even een kleine opfrissing. Het betrekkelijk voornaamwoord of les pronoms relatifs leidt de betrekkelijk bijzin in het Frans in. Belangrijk hierbij is de functie van het pronom relatif in de betrekkelijke bijzin. Heeft deze de functie van het onderwerp, dan heb je qui. Heeft de pronom relatif de functie van het COD, dan heb je que.

Wat dan met ce que en ce qui? 

We gaan een stapje verder. door gebruik te maken van ce que en ce qui ga je ook sleutelen aan de hoofdzin. We gaan dan het anteceden ook herschrijven. We illustreren met een twee voorbeelden. We zien een voorbeeld met ce que en een voorbeeld met ce qui

ce qui: Je mange une tartine qui est délicieuse. Wat is hier de hoofd- en bijzin? "Je mange une tartine" is hier de hoofdzin en "qui est délicieuse" vormt de bijzin. Qui is hier le pronom relatif. We gaan dan op zoek naar het antécédant oftewel het woord in de hoofdzin naar waar le pronom relatif qui verwijst. Dat is hier "une tartine".

ce que: "Le livre que j'ai acheté est intéressant."  De hoofdzin is hier: "Le livre est intéressant." De bijzin is: "que j'ai acheté". Que heeft in de bijzin altijd de functie van het COD. We kijken dan terug wat het antécédent is, in dit geval is dat "le livre". We kunnen deze zin dan schrijven als: "Ce que j'ai acheté est intéressant."

Bekijk de lesvideo voor de volledige uitleg. 

Zijn er nog lesvideo's over les pronoms? 

Bekijk zeker nog eens de lesvideo over les pronoms relatifs qui et qui. Dan zit de basis zeker en vast goed. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.  

 

 

 


frans pronoms grammaire relatifs ce qui ce que


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!