Aardrijkskunde

De Sterrenkundige Ligging van een plaats uitgedrukt in Coördinaten!

Hoe je de sterrenkundige ligging bepaalt, legt Geert je in deze video uit. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

De Sterrenkundige Ligging van een plaats uitgedrukt in Coördinaten!De sterrenkundige ligging: het wereldgradennet en haar coördinaten.

 

Waarover gaat deze video over de sterrenkundige ligging?

Geert vertelt in deze video over de sterrenkundige ligging van een plek en hoe je deze bepaalt met behulp van het wereldgradennet en haar coördinaten.

 

Wat is het wereldgradennet en waarvoor dient het?

Het wereldgradennet is een net van een aantal denkbeeldige lijnen op de aarde. De evenaar verdeelt de wereld in de breedte in een zuidelijk en een noordelijk halfrond en de nulmeriadiaan verdeelt haar in de lengte in een oostelijk en een westelijk halfrond. Er dus 4 grote gebieden: zuiderbreedte - westerlengte, zuiderbreedte - oosterlengte, noorderbreedte - westerlengte, noorderbreedte - oosterlengte.

Verder is de aarde ook nog verdeeld in graden. De lengteligging kan 180° naar het westen of het oosten lopen. De breedteligging kan 90° naar het zuiden of het noorden gaan. Om de sterrenkundige ligging te bepalen, kijk je dus naar de coördinaten voor de lengteligging en de breedteligging. 

 

Zijn er nog video's over aardrijkskunde?

Bekijk zeker en vast ook de andere video's aardrijkskunde.


graden coordinaten aarde ligging aardrijkskunde nulmeridiaan evenaar sterrenkundige wereldgradennet noordelijk zuidelijk halfrond oostelijk westelijk breedteligging lengteligging


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!