Wiskunde

Som van de grootten van de hoeken in een veelhoek

Liesbeth gaat in deze video aan de slag met veelhoeken. Hij wil weten hoeveel graden de som is van alle hoeken. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash playerDe som van de grootten van de hoeken in een veelhoek. Hoeveel bedraagt die nu en hoe bereken je dat precies? Dat is exact wat Liesbeth gaat berekenen in deze lesvideo. Moeilijk? Helemaal niet! Bekijk aandachtig deze lesvideo en daarna heeft dit geen geheimen meer voor jou! Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de eerste graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. de som van de grootten van de hoeken in een veelhoek?

In deze lesvideo begint Liesbeth met de som van de hoeken van een driehoek en bouwt hierop verder om zo de som van de grootten van de hoeken in een veelhoek te berekenen. Na de driehoek komt dan de vierhoek, daarna de vijfhoek en ga zo maar door. De som van de grootten van de hoeken in een veelhoek is op een eenvoudige manier te berekenen.

Hoe reken je uit hoeveel de som van de grootten van de hoeken in een veelhoek is?

De som van de hoeken van een driehoek is 180°. Van een vierhoek kan je twee driehoeken maken, dus is de som van de hoeken van een vierhoek 360°.

Als je twee diagonalen (een diagonaal verbindt 2 punten in een veelhoek die niet naast elkaar liggen) tekent in een vijfhoek krijg je drie driehoeken, dus in totaal 540°.

Een zeshoek kan je verdelen in vier driehoeken, dus in totaal 720°. Dat is in het kort uitgelegd de som van de grootten van de hoeken in een veelhoek

Wat is nu de algemene formule voor het berekenen van de som van de grootten van de hoeken in een veelhoek?  

Van een n-hoek kan je dus n-2 driehoeken maken. Bij een tienhoek heb je bijvoorbeeld acht driehoeken, 8 maal 180 = 1440°. De formule is (n-2) * 180. 

Zijn er nog lesvideo's over veelhoeken?

Zo bereken je dus de som van de grootten van de hoeken in een veelhoek. Bekijk zeker ook eens de andere lesvideo's over veelhoeken. In deze lesvideo legt Liesbeth de soorten vierhoeken uit. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.

 


hoeken 180° driehoeken vierhoeken sommen veelhoeken vijfhoeken groottes zeshoeken n-hoeken grootten hoeken optellen


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!

Reacties en vragen

Lestraject bekijken?
Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de !

Gratis proberen Aanmelden