expert picture

Wiskunde - Machten met gehele en rationale getallen - rekenregels

Oefening: Machten met gehele en rationale getallen

Machten met gehele en rationale getallen - rekenregels
Je bekijkt de gratis preview van deze lesvideo, wil je meer zien? GRATIS PROBEREN BESTEL DIRECT

Je bent nog niet ingeschreven op WeZooz Academy...

GRATIS PROBEREN BESTEL DIRECT

Online studeren met WeZooz Academy:

 • 1000 Lesvideo's

  Meer dan 1000 online lesvideo's voor het middelbaar onderwijs

  meer
 • 1000 Oefeningen

  Meer dan 1000 oefeningen om je kennis uitgebreid te toetsen

  meer
 • Gediplomeerde leerkrachten

  Ervaren lesgevers leggen je de moeilijkste onderwerpen duidelijk uit

  meer
 • Vragen

  Stel vragen en krijg antwoord van de leerkracht

  meer
 • Roberta berekent in deze video machten waarvan de exponent rationale getallen of breuken zijn. 

 • Roberta maakt oefeningen wiskunde en meerbepaald oefeningen op rationale en gehele getallen tot machten verheffen. 

 • In dit eerste filmpje over grafieken lezen, behandelt Roberta een rechte. Waar snijdt deze de x-as (nulpunten) en hoe ziet het tekenverloop eruit?

 • In dit filmpje voor de derde graad berekent Roberta het domein van 2 rationale functies. Je kan ook zien hoe het domein van deze functies genoteerd wordt.

 • Roberta berekent adhv exponentiële groeiprocessen hoeveel haar oude laptop nog waard is. Ze laat zien hoe je dit zelf ook kan berekenen door de wiskundige formule van zo'n proces uit te leggen. Van deze formule laat ze zien hoe elk deel noemt en hoe je deze moet invullen.

 • Een hoek kan men uitdrukken in graden, maar ook in radialen. Roberta legt uit hoe we het maatgetal van een hoek omzetten van 60-delige graden naar radialen.

 • In dit filmpje zien we Roberta de differentiequotiënt uitlegen. Ze maakt hiervoor gebruik van de x- en y-waardes op een grafiek. Aan de hand van de formule laat ze zien hoe je je eigenlijke differentiequotiënt bekomt. Natuurlijk maakt ze gebruik van een tekening om alles duidelijk aan te tonen!

 • Na een intro met een hysterische Thomas, bespreekt Roberta de bovensom en ondersom van de bepaalde integraal. Bovensom is ondersom maar andersom? Roberta berekent de oppervlakte onder haar grafiek op een bepaald interval. Analoog met het makkelijke voorbeeld toont ze hoe we hetzelfde kunnen doen bij een moeilijkere grafiek. Ze heeft bovensom en ondersom nodig om de oppervlakte, die zich onder deze kromme bevindt, te berekenen. Uiteindelijk bekomt Roberta een integraal die we steeds kunnen gebruiken om de oppervlakte onder een grafiek op een bepaald interval te berekenen.

 • In dit filmpje voor de derde graad legt Roberta uit wat limieten zijn. Ze vertelt je ook hoe je ze kan aflezen van een grafiek of hoe je tabellen kan gebruiken om een limiet te berekenen. 

 • De goniometrische sinus-, cosinus- en tangensfunctie worden door Roberta opgelost aan de hand van de kettingregel. Ze legt uit hoe we de kettingregel moeten toepassen in verband met afgeleiden! Ze toont dit naderhand aan met enkele voorbeelden.

 • Er is steeds een verband tussen xn en de n-de wortel van x. Roberta vertelt ons dat dit inverse bewerkingen zijn! Deze inverse bewerkingen doen elkaar steeds teniet. Roberta laat dit zien a.d.h.v. enkele voorbeelden en grafieken.

 • In deze video bekijkt Roberta 4 keer een irrationale functie. Hiervan gaat ze het domein bepalen. Voor elke irrationale functie gebruikt ze de gepaste methode om dit domein te bepalen. Om het domein te bepalen van een irrationale functie moet je kijken of de wortel bestaat en dus of hetgeen onder de wortel staat groter is dan nul. Verder moet je zien dat je de nulpunten van de noemer berekenen om het domein te bepalen. Check zeker de andere video's over irrationale functies en over domein bepalen!

 • In dit filmpje voor de derde graad laat Roberta zien wat nulpunten zijn. Ze laat eerst nog eens zien hoe je deze afleest van een grafiek en legt daarna uit hoe je deze berekent van een gegeven functievoorschrift.

 • Roberta doet een tekenonderzoek van een rationale functie. Ze laat je zien welke stappen je juist moet ondernemen om tot een tekenonderzoek te komen.

 • Roberta legt adhv een voorbeeld uit wat lineaire en exponentiële groei zijn. Zo zie je duidelijk het verschil tussen beide. Als laatste maakt ze ook een grafiek van beide groeiprocessen om dit verschil extra te verduidelijken.

 • Het klok-vraagstuk wordt opgelost volgens de formule van radialen en in verschillende stappen.

 • Na een frisse bergwandeling laat Roberta ons de grafiek van de berg zien. Ze vraagt zich af hoe steil de helling was en berekent dat aan de hand van de differentiequotiënt. Om een preciezer beeld te krijgen van de verschillende hellingen gebruikt ze de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in een bepaald punt. Ook hiervoor gebruikt ze afgeleiden.

 • De definitie en uitleg van de primitieve functie van een functie worden gegeven door Roberta.

 • Hoe moet je limieten berekenen? Roberta is hier experte in en vertelt het je allemaal in deze interessante lesvideo.

 • In dit tweede filmpje over grafieken lezen, behandelt Roberta een kromme. Waar snijdt deze de x-as (nulpunten) en hoe ziet het tekenverloop eruit?

 •  Leuk  

  Reacties

  Roberta legt in deze video uit hoe je machten van gehele en rationale getallen berekent. (3de graad)

  Rekenregels voor machten met gehele en rationale getallen.

   

  Waarover gaat deze video ivm machten?

  In deze video vertelt Roberta je alles over rekenregels voor machten met gehele en rationale getallen.

   

  Wat zijn de rekenregels voor machten met gehele en rationale getallen?

  De rekenregels voor machten met gehele getallen en machten met rationale getallen zijn dezelfde.

  Als de grondtallen bij een vermenigvuldiging gelijk zijn, tel je de exponenten bij elkaar op. Als de de grondtallen bij een deling gelijk zijn, trek je de exponenten van elkaar af.

  Als je een macht tot een macht verheft, vermenigvuldig je de exponenten.

  En wanneer je een getal verheft tot een negatieve macht, dan verandert je grondtal in een breuk en de macht verandert van teken.

   

  Zijn er nog video's over machten?

  Wil je meer video's bekijken over machten, check dan zeker en vast ook deze video.

  Tags: rekenregels, gehele, rationale, geheel, rationaal, getal, macht, thomas, papier

  Reacties en vragen

  Er zijn nog geen reacties op deze lesvideo.